Kolejna witryna oparta na WordPressie

Wiosna na talerzu, czyli brownie z truskawkami

Wiosna na talerzu, czyli brownie z truskawkami
Jak tylko zaczyna się jesień i wszędzie widać kolorowe liście, wpadam w zachwyt i jestem przekonana, że to moja ulubiona pora roku. A kilka miesięcy później witamy wiosnę… Rośliny kwitną, świeci słońce, trawa się zieleni i jakoś tak wszystko bardziej się chce. Na targu pojawiły się już włoskie truskawki, więc dzisiaj poza zdjęciami przepięknego przedwiośnia w Mediolanie, zapraszam po przepis na brownie z truskawkami Kwestii Smaku. Pychota!

Składniki:
– 200 gramów masła
– 200 gramów gorzkiej czekolady
– 250 gramów cukru (można dodać mniej)
– 3 jajka
– 135 gramów mąki
– łyżka cukru waniliowego
– truskawki
– opcjonalnie:  łyżka masła orzechowego 
Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą oraz łyżkę masła orzechowego i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, miksujemy po raz ostatni i przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam blaszki do tarty). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!



1 thought on “Wiosna na talerzu, czyli brownie z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *