Kolejna witryna oparta na WordPressie

Spaghetti all’arrabbiata

Spaghetti all’arrabbiata
Uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę. Wystarczy kilka składników i można zrobić pyszne danie. Dzisiaj kolejny z klasyków – pikantny sos all’arrabbiata. Chociaż sos ten tradycyjnie podaje się z makaronem penne, to u mnie będzie wersja ze spaghetti (bo akurat taki makaron miałam pod ręką ;)).
Składniki dla 2 osób:
– 200 gramów makaronu spaghetti lub penne
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– papryczka chili 
– oliwa z oliwek
– natka pietruszki
– sól
– ser pecorino lub parmezan 
Drobno posiekany czosnek i chili podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodajemy pomidory w puszce. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli pomidory są kwaśne, można dodać do smaku trochę cukru. W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy sos jej już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron posypujemy startym serem pecorino lub parmezanem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *