Kolejna witryna oparta na WordPressie

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii
Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem mojego „teścia”  – Włocha. Pesto z cukinii nie od razu zawojowało moje serce. Zawsze byłam miłośniczką makaronu z pomidorami. Pesto, czy to z bazylii, czy z cukinii, wybierałam zdecydowanie rzadziej. Ostatnio coraz częściej sięgam jednak po łagodniejsze potrawy (starość nie radość ;)). 

Pesto z cukinii robi się dosłownie w kilka minut, jednak powinniśmy wybrać produkty wysokiej jakości. Cukinia musi być świeża, oliwa bez goryczki, a jeżeli używamy orzechów włoskich, to polecam te bez skórki. 
Składniki dla 2-3 osób:
– 1 średniej wielkości obrana cukinia
– 1 ząbek czosnku
– 100 ml oliwy z oliwek
– kilka listków bazylii
– 30 gramów orzechów (piniowe, włoskie lub migdały)
– 20 gramów parmezanu, grana lub pecorino
– 1 łyżka masła
A teraz uwaga, uwaga – wrzucamy wszystko do blendera, miksujemy, mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe 🙂

Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂 
Zapraszam do polubienia strony na facebooku. 


2 thoughts on “Pesto z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *